Vuosi
Km
Polttoaine
Vaihteisto

360 käytetyt Kia Rio olivat hinta tarkistettiin

360 käytetyt Kia Rio olivat hinta tarkistettiin

kamux.fi, autosalpa.fi ja 16 muuta

autouncle-certified

AutoUncle on tarkistanut hinnan

Supertarjous

Hyvä tarjous

Perustarjous

Hieman kallis

Kallis

autouncle-certified

AutoUncle on tarkistanut hinnan

Supertarjous

Hyvä tarjous

Perustarjous

Hieman kallis

Kallis

Kia Rio

Etu

-Loistavat kulutuslukemat.
-Laadukas ajonautinto.
-Hyvä hinta.
-Yllättävän hiljainen korkeissa nopeuksissa.

Haitta

-Heikot moottorit.
-Sisäverhoilu on halvan oloinen ja hätiköity.


Kuvaus

Ensimmäinen Kia Rio julkaistiin jo vuonna 2000 ja tällä hetkellä meneillään on mallin kolmas versio. Kätevän kokoinen kompakti coupe on osoittautunut korealaisen valmistajan menestystarinaksi, joka on osaltaan nostanut Kian yhdeksi nopeimmin kasvavista autonvalmistajista.

Toinen sukupolvi (2005 - 2011):

Toisen sukupolven Rio jakaa alusan Hyundai Accentin kanssa, ja kuten sisarautonsa, se ei anna paljon aihetta innostukseen. Vaikka muotoilu on siisti, se ei ole kovin kekseliäs, oikeastaan linjaa kaikkia muitakin ominaisuuksia toisen sukupolven kohdalla. Jousitus on hyvä, mutta moottorit, sisustus yms. ovat omiaan muistuttamaan, että edullisuus on toisinaan kytköksissä laatuun. Verrattuna kolmanteen sukupolveen, toinen on syytä unohtaa nopeasti.

Kolmas sukupolvi (2011 - ):

Viimesimmät Riot ovat kirkkaasti parhaat. Malli rakentuu edelleen Accentin pohjalle, mutta tällä kertaa se ei haittaa. Kaunis ulkoasu antaa viitteitä muutoksissa myös sisuskalujen suhteen. Ostajia hemmotellaan yhdellä maailman vähäruokaisimmista moottoreista, joka on 1.1 litrainen kolme sylinterinen turbodiesel. Se todellakin esiintyi edukseen, vaikka väitetty alle kolmen litran kulutus 100km onkin hieman liioiteltu.

Muut moottorivaihtoehdot ovat 1.2, 1.4 ja 1.6 litraisia. Eikä sovi unohtaa 1.4 litraista turbodieseliä, joka on nelisylinterinen. Moottorit ovat hieman tasapaksuja, sillä erityisesti dieseleissä tuntuu olevan käytännössä katsoen pelkkää ilmaa 2000 rpm kohdalla. Ne kuitenkin hoitavat homman mukiinmenevästi, koska tuskin ostaa Kiaa kaasuttelua silmällä pitäen. Yksi lisäsyy hankkia erityisesti diesel -Kia, on sen vakiovarusteihin kuuluvat taloudellisuutta lisäävät varusteet, kuten mm. Nappikäynnistys.

Muita kehuttavia ominaisuuksia on esimerkiksi varsin jouhevat vaihteet ja yllättävän miellyttä ajotuntuma. Vaikka kiihtyvyys ei ole aivan päätä huimaava, on isoissa nopeuksissa ajaminen tasaista ja melua on vähän. Siinä suhteessa Rio pesee monta kilpailijaa.

Johtopäätös

Vaikka ensimmäinen ja toinen sukupolvi ovat melkolailla epäonnistuneita, on kolmas sukupolvi varsin kykenevä kilpailemaan isojen nimien kanssa. Mitä tulee taloudellisuuteen, Rio voittaa ne kaikki, eikä ulkonäkökään ole huono. Kilpailijat kuten Ford Fiesta, VW Polo ja Honda Jazz ovat ehkä kokonaisuutena parempia, mutta Rio häviää niille selvästi vain sisustan verhoilun suhteen. Siksi se kannattaa ottaa harkintaa, varsinkin jos hinta on päällimmäinen kriteeri.