209 käytetyt Seat Leon olivat hinta tarkistettiin

Älä maksa liikaa seuraavasta autostasi AutoUncle's arvostus

Reilu hinta

Hyvä hinta

Reilu hinta

Hieman tyyris

Kallis

Tilaa ilmoitus alennetuista hinnoista

Seat Leon

Etu

  • Jo ensimmäisen sukupolven malli oli omassa ajassaan hyvin varusteltu. Myöhemmät mallit eivät tee poikkeusta.
  • Sisustan tilavuus lähes kuittaa halvat materiaalit ensimmäisen ja toisen sukupolven kohdalla.
  • Kilpailujoihin nähden edulliset käyttökustannukset.
  • Hyvä ohjautuvuus. Pito on juuri niin hyvä kuin viistoperäiseltä voi olettaa, mikä lisää varmuuden tuntua epätasaisella alustalla.
  • Hieno muotoilu.
  • Takuuvarmat Volkswagenin moottorit ja pari kotoista vaihtehtoa lisäävät valinnanvaraa.

Haitta

  • Tuulen suhina häiritsee kovissa nopeuksissa.
  • Pienemmät moottorit kuulostavat kärsiviltä, kun lisätään kierroksia.
  • Rakenteellinen laatu voi olla ongelma kahden ensimmäisen sukupolven kohdalla.
  • 1.9 litrainen diesel ennen vuotta 2010 on muinaismuisto jota kannattaa välttää.

Kuvaus

Seat Leon on espanjalaisvalmistajan paljon kehuttu viistoperäinen malli. Se tuli markkinoille ensikerran vuonna 1998 ja perustuu Volkswagenin A runkoon, eli erinoimaisesti pienelle perheelle. Markkinoilla on tällä hetkellä mallin kolmas sukupolvi.

Ensimmäinen sukupolvi (1999 – 2006):

Ensimmäistä Leonia markkinoitiin sporttisena, mutta edullisempana kuin esim. VW Golf. Se voitti useita palkintoja, kuten Portugalin vuoden auto tittelin. Moottorimallisto alkaa 1.4 ja 1.6 litran bensakoneista, jotka soveltuvat hyvin kaupunkiajoon, mutta ovat heikompia maantiellä. 1.8 20v ja Cupra ovat selkeästi sporttimalleja joita leimaa loistava suorityskyky ja melko alhainen kulutus, ainakin maantieajossa. 1.9 diesel 180hp on yllättävän nopea, joskin hieman meluisa.

Toinen sukupolvi (2005-2012):

Tullessaan markkinoille vuonna 2005, toisen sukupolven Leon toi merkittäviä parannuksia jo valmiiksi hyvään ensimmäisen sukupolven malliin. Pohjautuen edelleen VW Golfiin, mallisto alkaa 1.6 ja 2.0 litraisesta sekä sporttisesta Cuprasta. 1.9 dieselin lisäksi tarjolla on 2.0 TDi. Vuonna 2008 esiteltiin varta vasten muokattu 1.4 litrainen, joka yhdisti paremman keskitason suorityskyvyn sekä taloudellisuuden, ollessaan silti erittäin mukava ajaa huolimatta alhaisesta kapasiteetista. Vuonna 2009 vaihtoon meni äänekäs 1.9 litrainen, jonka tilalle tuotiin sulavampi 1.6 litrainen TDi.

Varustelutaso on kaikenkaikkiaan hyvä, kuten ensimmäisessä sukupolvessa. Kaikissa malleissa on ilmastointi, sähköikkunat, ohjaustehostin ja keskuslukitus vakiona. Muut lisävarusteet on luokitettu nimin S , S Emocion, SE ja Sport.

Kolmas sukupolvi (2012 - ):

Ensimmäinen asia joka kiinnittää huomion uusimmassa Leonissa on sen kaunis muotoilu. Jos verrataan toisen sukupolven malliin, on puhuttava jostain muusta kuin kasvojenkohotuksesta. Auto on tyrmäävä. Kehitystä ei ole myökään tapahtunut pelkästään ulkoisesti.

Moottorivalikoima on pienentynyt, mutta ne ovat silti vaikuttavat. 1.2 ja 1.4 litraiset TSi koneet ovat melko kylmiä, joskin jälkimmäinen on parempi valinta maantieajoon. 1.8 ja Cupra taas ovat huippusuorittajia, jotka nostavat autoilun kokemuksen uudelle tasolle. Cupra on niin päivitetty, että sitä voisi pitää omana mallinaan. Myös 1.6 ja 2.0 TDi palaavat mallistoon voitokkaina. Varustelutasot on nimetty toisen sukupolven mukaisesti.

Seat toi tähän sukupolveen kaikki lisukkeet. Kolme erilaista ”ajotyyliä” – Eco, normal ja sport mukauttavat moottorin vastetta ja ohjausta luoden kolme eri autoa tarpeen mukaan. Varustelutasoa edetessä tarjolle tulee 15 tuuman kosketusnäyttö ja suuren erikoisvanteet. SE tasolta löytyy XDS-järjestelmä, joka estää eturenkaiden sutimisen säätelemällä voimaa kiihdytyksessä. Kaikenkaikkiaan kolmas sukupolvi on ällistyttävä.

Johtopäätös

Leon syntyi olemaan edullisempi, mutta jännempi kuin VW Golf. Vuosien varrella siitä on kehitystyön tuloksena tullut itsessään loistava auto. Silti on todettava, että Focus on hauskempi ajaa, ja Golf ohittaa Leonin ainakin rakenteellisessa laadussa ja luotettavuudessa.